Kirysek spiżowy



Łacińska nazwa Corydoras aeneus, występowanie Ryby akwariowe Kiryski Pstre w małych i najmniejszych rzeczkach i strumieniach ciepłej strefy Ameryki Południowej, od Wenezueli do dorzecza La Plata i Trynidadu.

Ryba akwariowa Kirysek Spiżowy
Wygląd ryby akwariowe te mają boki ciała żółtobrunatne z silnym zielonkawym do miedzianego połyskiem. Płetwy szarożółte, bez rysunku.

Długość ryby akwariowe tego gatunku dorastają do 7 cm.

Cechy płciowe samica jest z reguły większa i pełniejsza w partii brzusznej, płetwa grzbietowa samca jest wyższa i bardziej zaostrzona.

Charakter są to ryby akwariowe zgodne i towarzyskie, należy trzymać gromadkę tych rybek. Prowadzi denny, ale ruchliwy tryb życia.

Akwarium wymagają średnie lub duże, dobrze obsadzone roślinami o szerokich liściach zacieniających dno. Kiryski bardzo lubią nieco muliste dno z miękkiego piasku, ale należy zapewnić klarowność i natlenienie wody.

Woda powinna być miękka do twardej, pH około 7, idealnie przezroczysta !, stara, regularnie nieznacznie odświeżana; o temperaturze 18-26°C.

Pokarm kiryski odżywiają się resztkami roślin i pokarmu, które znajdują w akwarium. Zwykle jest to jednak niewystarczające i należy je regularnie dokarmiać rurecznikami, wazonkowcami, suchymi pokarmami, sałatą i parzonymi płatkami owsianymi. Pokarm pobierają ryby z dna akwarium.

Rozmnażanie świat akwarystyczny uznał za łatwe. W naturze Kiryski Pstre zamieszkują niewielkie, okresowo silnie przesychające zbiorniki wodne. Rozmnażają się z nastaniem pory deszczowej, gdy następuje gwałtowne odświeżenie i równocześnie natlenienie oraz ochłodzenie wody. Również w akwarium wykazują z reguły pewną okresowość rozrodu i najchętniej rozmnażają się w okresie od listopada do marca.
Akwarium tarliskowe powinno być średniej wielkości 100 l. Na dnie powinniśmy umieścić warstewkę dobrze przemytego, drobnego piasku i leżące kamienie.

Akwarium musi być ustawione w zacienionym miejscu.

Woda świeża, miękka, idealnie przezroczysta !, o temperaturze 18-20°C i pH około 7. Niektórzy akwaryści zalecają jednak wyższą temperaturę wody 23-25°C.

Ryby dorosłe przed tarłem trzymamy co najmniej przez 3-4 tygodnie w starej, nie zmienianej wodzie o temperaturze powyżej 20°C. W tym czasie obficie je dokarmiamy.

Do akwarium tarliskowego przenosimy parę ryb, a jeszcze lepiej samce i samice w proporcji 2:1. Tarło następuje zwykle następnego dnia. Ikra przyklejona jest do kamieni, albo do szyb akwarium. Ryby składają je najchętniej w najjaśniejszych miejscach. Tarlaki ikry nie zjadają, ale wyławiamy je po zakończonym tarle. W zależności od temperatury wyląg młodych następuje po 5-14 dniach, a wkrótce potem zaczynają one poruszać się po akwarium. Karmimy je drobnym, żywym pokarmem wrotki, larwy oczlików, mikro, larwy solowca oraz roztartymi na miazgę rurecznikami lub wazonkowcami. Przez pierwsze tygodnie wychowu młodych niezbędne jest zachowanie znacznej czystości akwarium i dobre natlenienie wody. Narybek rośnie dość szybko. Akwarystyka to piękne hobby.