Danio krępaczek

Danio devario, pochodzenie, ryby akwariowe odmiana Krępaczek występują w północnych Indiach i Bangladeszu.

Wygląd - Danio krępaczek

Ryby akwariowe te mają grzbiet szary do oliwkowobrunatnego, boki ciała zielonkawoszare ze srebrzystym połyskiem. Na bokach ciała ryby za pokrywami skrzelowymi rozmyte, pionowe błękitne i żółtawe pasy, w tylnej części ciała rysunek błękitnych i żółtych, podłużnych linii. Ryby mają płetwy żółte do czerwonawych.

Długość - Danio krępaczek

ryby akwariowe tego gatunku dorastają do 10 cm, w akwariach przeważnie osiągają mniejsze rozmiary.

Cechy płciowe - Danio krępaczek

samiec smuklejszy, samica wyraźnie pełniejsza w partii brzusznej.

Charakter - Danio krępaczek

są to ryby akwariowe zgodne i towarzyskie, należy trzymać gromadkę rybek. W stadku Danio krępaczek Malabarskich widać wyraźna hierarchię, osobniki słabsze przybierają na widok silniejszych wyraźnie skośną pozycję, głową do góry. Im ryba znajduje się niżej w hierarchii stada, tym mocniej skośnie się ustawia. Niesubordynacja karcona jest przez silniejsze osobniki uderzeniami płetwą ogonową.

Akwarium - Danio krępaczek

duże lub bardzo duże, jasno oświetlone, częściowo zarośnięte twardolistnymi roślinami, z wolną przestrzenią do pływania.

Woda - Danio krępaczek

miękka to twardej, pH około 7, stara, regularnie nieznacznie odświeżana; o temperaturze 20-25°C.

Pokarm - Danio krępaczek

rureczniki, wazonkowce, rozwielitki, oczliki, suche pokarmy, drobne owady.

Rozmnażanie - Danio krępaczek

tych ryb akwariowych jest łatwe. Najlepiej wycierać samce i samice z proporcji 2:1. Akwarium tarliskowe dla trójki ryb trzeba mieć akwarium o długości około 60 cm, poziom wody powinien wynosić około 15 cm, dla większej liczby osobników akwarium musi być odpowiednio większe. Zalecany jest ruszt ikrowy, a na nim kępki dobrze wymytych, drobnolistnych roślin. Jeżeli nie mamy rusztu ikrowego, to musimy dno zaścielić drobnolistnymi roślinami. Akwarium stawiamy w jasno oświetlonym miejscu najlepiej żeby padały na nie poranne promienie słońca. Woda w akwarium powinna mieć twardość ogólną 5-12°n, twardość węglanową do 2°n, pH około 7 i temperaturę 25-28°C. Dobór tarlaków jest łatwy.

Na 5-6 dni przed tarłem rozdzielamy ryby akwariowe według płci i umieszczamy w akwariach ze świeżą wodą, gdzie je obficie karmimy. Do akwarium tarliskowego przenosimy je wieczorem. Dynamiczne tarło odbywa się zwykle następnego dnia rano. Ryby akwariowe te pożerają ikrę, więc odławiamy je możliwie jak najszybciej po tarle, a akwarium lekko zacieniamy papierem. Jeśli tarło nie zajdzie następnego dnia, to przetrzymujemy tarlaki jeszcze przez 24 godziny. Jeśli po tych dwóch dniach nadal nie dojdzie do tarła, to ryby wyławiamy i rozdzielamy według.płci, obficie karmimy i po kilku dniach znowu można spróbować przenieść je do akwarium tarliskowego. Gdy narybek zaczyna pływają już w pozycji horyzontalnej, to stopniowo odsłaniamy akwarium i zaczynamy karmienie. Narybek karmimy początkowo najdrobniejszym pyłem (pierwotniaki, wrotki) zwiększając rozmiar pokarmu w miarę wzrostu rybek. Zjadają one również roztarte suche pokarmy. Musimy zadbać o regularne odświeżanie wody, ponieważ w zbyt starej następuje wstrzymanie wzrostu. Po około dwóch tygodniach możemy młode Danio przenieść wraz z wodą do większego akwarium.

Popularne posty z tego bloga

Platka ryba akwariowa ładna i niekłopotliwa